Η εντυπωσιακή μονότοξη γέφυρα του Αώου, που χτίστηκε το 1871 από τον Πυρσογιαννίτη μάστορα της πέτρας Ζιώγα Φρόντζο, απέχει μόλις 500 μέτρα από την Εθνική οδό Ιωαννίνων – Κοζάνης. Από τη βάση του πέτρινου τόξου ξεκινά το μονοπάτι που ξεδιπλώνεται σε κατεύθυνση παράλληλη με το ποτάμι, μέσα σε πανδαισία βλάστησης.

Ξεκινώντας από το μεγάλο πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας στον Αώο ποταμό, ακολουθείτε χωματόδρομο στη δεξιά όχθη, ο οποίος σε περίπου 2 χλμ καταλήγει σε μικρό τσιμεντένιο φράγμα στην κοίτη του ποταμού.

Από εκεί φαρδύ μονοπάτι που εναλάσσεται κατά διαστήματα με  στενό δρόμο, συνεχίζει για περίπου 40 λεπτά, παράλληλα με τη δεξιά όχθη του ποταμού, και στη συνέχεια ανηφορίζει για τη μονή Στομίου μέσα από ωραίο δάσος με γάβρους και οστριές (50 λεπτά). Το μονοπάτι είναι καλά πατημένο, σημαδεμένο και δεν κρύβει κινδύνους.

 Στην πορεία θα συναντήσετε ορεινή βλάστηση κάθε είδους, θα προσπεράσετε τους μικρούς σκαλωτούς καταρράκτες του ορεινού ρυακιού Γράβος που πηγάζει κάτω από τη Δρακολίμνη στα υψίπεδα της Τύμφης και θα καταλήξετε στη Μονή Στομίου. Το μοναστήρι που βρίσκεται σε ύψος 650 μ., χτίστηκε το 1774, ενώ το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς. Η θέση του είναι μοναδική, καθώς αγναντεύει από ψηλά το στενότερο (Στόμιο) και πιο όμορφο τμήμα της χαράδρας του Αώου.

Εναλλακτικά, σε 30 λεπτά περίπου από το τσιμεντένιο φράγμα, μπορεί κανείς να ακολουθήσει το παλιό μονοπάτι που βρίσκεται στα δεξιά του δρόμου, από όπου προσφέρεται μια πιο ζωντανή αίσθηση της άγριας ομορφιάς του τοπίου και της μοναδικής βλάστησης της χαράδρας.

Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός. Χρόνος πορείας: 2 ώρες. Σήμανση: Καλή σήμανση Υψομετρική διαβάθμιση: 450μ- 650μ.

Σημεία ενδιαφέροντος: η γέφυρα της Κόνιτσας (1870), η Ι.Μ. Παναγιάς Στομίου(1774), η θέα της χαράδρας του Αώου και της Τύμφης

Η χαράδρα του Αώου είναι τμήμα του Εθνικού Γεωπάρκου Βίκου-Αώου που ιδρύθηκε από το 2010 και αποτελεί μνημείο παγκόσμιο μνημείο φυσικής κληρονομιάς αναγνωρισμένο από την UNESCO

Γέφυρα Κόνιτσας:Κτίστηκε το 1870- 71 από συνεργείο 50 μαστόρων με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη.
Το γεφύρι χτίστηκε με δωρεές των κατοίκων της πόλης και κυρίως του Γιαννιώτη Ιωάννη Λούλη, ο οποίες διέθεσε περίπου τα μισά από τα 120.000 γρόσια που κόστισε η κατασκευή του.Στην ίδια θέση είχε κατασκευαστεί παλιότερα, το 1823, ένα ξύλινο γεφύρι, το οποίο όμως δεν άντεξε την ορμή του ποταμού και καταστράφηκε πολύ σύντομα.Το σημερινό  πέτρινο γεφύρι έχει διαστάσεις 36 μέτρα άνοιγμα και 20 μέτρα ύψος ενώ κάτω από την καμάρα του διακρίνεται η μικρή καμπάνα που
σήμαινε για να προειδοποιήσει τους περαστικούς να μην διαβούν το γεφύρι όταν φυσούσε δυνατός άνεμος από το εσωτερικό της χαράδρας, οπότε και υπήρχε κίνδυνος να παρασυρθούν και να πέσουν.

Μονή Παναγίας Στομίου Σε μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες της χώρας μας, στη χαράδρα του Αώου, ανάμεσα  στις απότομες πλαγιές της Τύμφης  (υψ. 2497 μ.) και της Τραπεζίτσας (υψ. 2024 μ.) βρίσκεται η Μονή της Παναγιάς Στομίου.Η αρχική θέση του μοναστηριού, που ιδρύθηκε το 1442, βρίσκεται στις απέναντι πλαγιές της Τραπεζίτσας, όπου και διασώζεται η ονομασία «Παλιομονάστηρο». Στη σημερινή του θέση, σε μια υπερυψωμένη έξαρση των χαμηλότερων υψομέτρων των πλαγιών της Τύμφης, μεταφέρθηκε  από τον ηγούμενο Κωνσταντίνο, το 1774. Από τη σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή της Μονής από το Γερμανικό στρατό το 1943, διασώθηκε μόνο ο ναός.

Η Μονή Στομίου αποτελεί σήμερα ενεργό ανδρικό μοναστήρι. Έχει 11 νεόκτιστα κελιά με βοηθητικούς χώρους κι ένα μικρό καθολικό σταυροειδούς τύπου με τρούλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο με αρκετές βυζαντινές εικόνες και τα λείψανα πολλών αγίων, που μεταφέρθηκαν στη μονή από το Παλαιομονάστηρο. Η επίσκεψη στη μονή γίνεται μόνο με πεζοπορία 2 ωρών από τη γέφυρα της Κόνιτσας.  Το μοναστήρι πανηγυρίζει στης 8 Σεπτεμβρίου όπου εκατοντάδες προσκυνητές συρρέουν από την Κόνιτσα και την ευρύτερη περιοχή.