Η διαδρομή αρχίζει από το πέτρινο γεφύρι της Κλειδωνιάς στο Βοϊδομάτη. Καλοχαραγμένο μονοπάτι στην αριστερή όχθη του ποταμού, διασχίζει πανέμορφο παραποτάμιο δάσος με υπεραιωνόβια πλατάνια και οδηγεί

Μαγευτικό φαράγγι, σπάνιας ομορφιάς, που ξεκινά από την πέτρινη γέφυρα της Κλειδωνιάς και φτάνει ως τη δυτική έξοδο της χαράδρας του Βίκου ανάμεσα από τα χωριά Πάπιγκο και Βίκος. Υπεραιωνόβια πλατάνια, σκλήθρα και άλλα δέντρα συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό. Στα παγωμένα νερά του ποταμού ζουν πέστροφες. Αποτελεί, εδώ και χρόνια, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς όσων αγαπούν τα σπορ του καγιάκ και του rafting. Με λίγη προσπάθεια, κατά μήκος της δίωρης αυτής διαδρομής, ο επισκέπτης  θα ανακαλύψει τα αβαθή σπήλαια (βραχοσκεπές), στα οποία κατοικούσαν οι πρώτοι άνθρωποι πριν χιλιάδες χρόνια. Σε απόσταση πεζοπορίας 1,30 ώρας από τη γέφυρα της Κλειδωνιάβιστας, κοντά στο κεντρικό μονοπάτι που διασχίζει το φαράγγι, είναι κτισμένη από το 1658 η μονή Αγίων Αναργύρων. 

Συνεχίζοντας την πορεία με κατεύθυνση προς τις πηγές του ποταμού, σε 20 λεπτά το μονοπάτι περνά από στενό πέρασμα με την ονομασία Κλειδί, όπου και η μεγαλύτερη από τις σπηλιές που κατοικούνταν από τους προϊστορικούς κυνηγούς- τροφοσυλλέκτες, οι οποίοι ζούσαν εδώ κατά την παλαιολιθική εποχή πριν τουλάχιστον 10.000 χρόνια από σήμερα.

Από κεί σε λιγότερο από μία ώρα το μονοπάτι καταλήγει στη γέφυρα Αρίστης Παπίγκου. Λίγο προτού το τέρμα, στην απένατι όχθη, διακρίνεται μες τις φυλωσσιές από τα βαθύσκιωτα πλατάνια η Μονή Σπηλιώτισσας, χτισμένη πάνω σε χαρακτηριστικό ογκώδη βράχο. 

Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός.   Χρόνος πορείας: 2,30 ώρες. Σήμανση:  αραιά κόκκινα σημάδια.  Υψομετρική διαβάθμιση: 470μ- 550μ.