Η πορεία ξεκινάει από το χωριό Κλειδωνιά πάνω στη εθνική οδό Ιωαννίνων Κόνιτσας σε υψόμετρο 420μ. με προορισμό το παλιό χωριό την Άνω Κλειδωνιά. Η Άνω Κλειδωνιά βρίσκεται σε υψόμετρο 880μ. Σήμερα ο οικισμός αναφέρεται επίσημα ως Άνω Κλειδωνιά, ενώ πριν έναν αιώνα ονομαζόταν «Λιτουνιάβιστα» ή «Κλειδωνιάβιστα» και ανήκε στα Ζαγοροχώρια. Η διαδρομή αρχίζει από το κέντρο της Κλειδωνιάς. Ανηφορίζετε, ακολουθώντας το παλιό κεντρικό μονοπάτι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι της Άνω Κλειδωνιάς (Λιτονιάβιστα) για αιώνες και το οποίο διασχίζει εκτεταμένοους θαμνώνες με πουρνάρια.

Στη διαδρομή θα συναντήσετε το βυζαντινό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, που κάποτε αποτελούσε το καθολικό της ομώνυμης Μονής. Έπειτα από 1,45 ώρες, τελειώνει η ανηφόρα και αντικρύζετε τον πέτρινο βυζαντινό ναό του Αγίου Αθανασίου και στο βάθος τους σπάνιους βραχώδεις σχηματισμούς της Αστράκας (πύργοι του Παπίγκου).

Σε λίγο ξεπροβάλλει μπροστά σας η Άνω Κλειδωνιά.  Αξίζει να ακολουθήσετε για 20 λεπτά μονοπάτι με νότια κατεύθυνση έως το μοναστήρι των Αγίων Αποστόλων, από όπου έχετε ωραία θέα προς την κοιλάδα του Βοϊδομάτη ή να συνεχίσετε την πορεία σας από την Άνω Κλειδωνιά προς το γειτονικό χωριό του Ζαγορίου, το Πάπιγκο, όπου φτάνετε σε 1,30 ώρα πορείας ακόμα.

Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός.   Χρόνος πορείας: 1,30 ώρα. Σήμανση: αραιά κόκκινα σημάδια. Υψομετρική διαβάθμιση: 450μ- 900μ.