Το Κάστρο της Κόνιτσας  βρίσκεται στα ανατολικά της πόλης, στην κορυφή βραχώδους και εν μέρει φυσικά οχυρωμένης θέσης, στο τελείωμα της κορυφογραμμής της Τραπεζίτσας και λίγο πιο πάνω από το γραφικό εξωκκλήσι της Αγίας Βαρβάρας. Στο κάστρο φτάνει κανείς σε περίπου 30-45 λεπτά πεζοπορίας από το κέντρο της πόλης. Από εκεί η θέα προς την κοιλάδα και κυρίως προς τη χαράδρα του Αώου  και την Τύμφη είναι εντυπωσιακή. Ακολουθώντας το λιθόστρωτο δρόμο προς το σπίτι του Γέροντα Παϊσίου λίγο πιο πάνω συναντάμε πεζοπορικό μονοπάτι που οδηγεί μέσα από μια θαυμάσια  δασώδη διαδρομή στο εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας . Περπατώντας αυτό το μονοπάτι ενώνεται με αυτό που ξεκινάει από την πρώτη στροφή όπως ανεβαίνουμε στην άνω Κόνιτσα πριν το Δημαρχείο όπου υπάρχει και σήμανση για το εκκλησάκι. Περνώντας την Αγία Βαρβάρα υπάρχει ένα  χαρακτηριστικό κοίλωμα  στην προεξοχή ενός επιβλητικού βράχου και στη συνέχεια σε μια υπέροχη διαδρομή στο δάσος ανηφορίζουμε  ένα λιθόκτιστο μονοπάτι προσεγγίζοντας  το πλάτωμα  όπου υπάρχει το νότιο-δυτικό τμήμα του μεσαιωνικού κάστρου. Διακρίνονται μόνο σε ορισμένα σημεία πλακοειδείς πέτρες σε σχετικά οριζόντιες σειρές με ένα ενδιάμεσο στρώμα λευκού κονιάματος. Η θέα είναι πανοραμικά μαγευτική καθώς ατενίζεις όλη την περιοχή της πόλης της  Κόνιτσας , την χαράδρα του Αώου ποταμού, τις επιβλητικές ορθοπλαγιές της Τύμφης, την κορυφή της Γκαμήλας με 2497μ.,καθώς και την κοίτη του Αώου ποταμού που συναντά στο  βάθος τον Βοϊδομάτη   έως τις απολήξεις της Νεμέτσικας.

Το κάστρο επιτηρούσε την είσοδο στη χαράδρα του Αώου και  βρίσκεται σε ύψωμα στο δυτικό άκρο του ορεινού όγκου της Τραπεζίτσας νοτιοανατολικά της πόλης  Κόνιτσας, στη βόρεια πλευρά του φαραγγιού του ποταμού Αώου. (πληροφορίες στον σύνδεσμο) Το μονοπάτι συνεχίζει από το Κάστρο και φτάνει τις κορυφές της Τραπεζίτσας στην θέση Αι’Μηνάδια .

Βαθμός δυσκολίας: χαμηλός.   Χρόνος πορείας: 30΄λεπ. Σήμανση:  αραιά κόκκινα σημάδια.  Υψομετρική διαβάθμιση: 470μ- 720μ

ΕΝΕΤΙΚΟ ΚΑΣΤΡΟ

Ο Πύρρος ο σημαντικότερος Μολοσσός βασιλιάς 297-272 π.χ. διεύρυνε την επικράτειά του και εξεστράτευσε  στην Ιταλία , φιλοδοξώντας να κατακτήσει την Ευρώπη ,όπως ο Μ.Αλέξανδρος στην Ασία. Από τα κάστρα που έκτισε στην περιοχή μας , σώζονται ίχνη τους στην Αρτσίστα,Κόνιτσα,( αυτό που αναφέρουμε ) , Κουτσούφλιανη , στην Μεσογέφυρα και στην Φούρκα. Η επαρχία μας που λεγόταν Λιβίσδα 1336 μ.Χ. (Δεσποτάτο της Ηπείρου ) είχε οικονομικές συναλλαγές με τους Βενετούς ενώ παράλληλα οι Βενετοί φρουρούσαν το κάστρο της Κόνιτσας, το οποίο είχε κτισθεί , συντηρηθεί , επί Ιουστινιανού και χρησίμευε έκτοτε ως καταφύγιο εκείνων που κατοικούσαν στις παρυφές του κάμπου. Για την φύλαξη αυτών των στενών και διαβάσεων και προπαντός για την παρεμπόδιση ληστρικών Ιλλυρικών φύλων, που έπεφταν μετά μανίας κάθε φθινόπωρο στους κάμπους της Θεσσαλίας και Μακεδονίας ν’ αρπάξουν τα έτοιμα γεννήματα, ο Ιουστινιανός, μέσα σε ένα γενικότερο σχέδιο που περιλάμβανε ολόκληρο τον κορμό της Πίνδου, έχτισε κάστρα, καστράκια και καστέλλια και εγκατέστησε παλιούς και κουρασμένους πια βετεράνους των Ρωμαϊκών του λεγεώνων, που κατάγονται (όπως αποδεικνύεται τώρα από ανθρωπομετρικές μελέτες) από τις γύρω περιοχές. Κατάλοιπα αυτών των κάστρων, που σώζωνται και σήμερα, πρέπει να θεωρήσουμε και το Κάστρο της Κόνιτσας, το κάστρο της Κλιδονιάβιστας , στις Πόρτες, και του Ρεϋνίκου ( της Αρίστης , παλιάς Αρτσίστας).