Η Via Ferrata βρίσκεται στον ποταμό Αώο δίπλα στην Κόνιτσα. Η διαδρομή ξεκινάει από την παλιά γέφυρα της Κόνιτσας κινείται παράλληλα με το ποτάμι.Για την προσέγγιση της διαδρομής, γίνεται ήπια πεζοπορία 45΄. Είναι αρκετά όμορφη διαδρομή έχοντας αρκετά διαστήματα πεζοπορίας σε μαγευτικά τοπία , αλλά και εντυπωσιακές αναβάσεις πάνω σε μεταλλικά σκαλοπάτια σε κατακόρυφο βράχο 60-70 μέτρα πάνω από το νερό . Η κατάληξη της διαδρομής είναι στο ιστορικό γεφύρι της Κόνιτσας. Μία ιδιαίτερη δραστηριότητα με extreme χαρακτήρα που δεν απαιτεί προηγούμενη εμπειρία όμως υπο την καθοδήγηση έμπειρου πιστοποιημένου οδηγού, αλλά ωστόσο προϋποθέτει την έλλειψη υψοφοβίας. Η φυσική κατάσταση που απαιτείται για τη δραστηριότητα είναι τουλάχιστον μετρίου επιπέδου.

Η Via Ferrata ξεκίνησε αρχικά από τη μεγάλη θιβετιανή γέφυρα, το 2010, που φτιάχτηκε ως «αναπαλαίωση» παλιάς ξύλινης γέφυρας που υπήρχε εκεί το 1938. Λίγο αργότερα προστέθηκαν και άλλα κομμάτια ώστε να γίνεται μια κυκλική διαδρομή γύρω από τον Αώο ποταμό. Η διαδρομή ξεκινά από το πέτρινο γεφύρι της Κόνιτσας και καταλήγει σε αυτό. Αρχικά ακολουθείται ο δρόμος μέχρι το φράγμα του ποταμού, ύστερα συνεχίζει μέχρι εκεί που ο δρόμος συναντά το παλιό μονοπάτι και 200 βήματα αργότερα λοξεύει αριστερά. Στην είσοδο υπάρχουν σήματα κόκκινα και κόκκινα/μαύρα τα οποία μετά σημαίνουν όλη τη διαδρομή. Οι συνδυασμοί εκτελέσεις είναι τέσσερις:

1ος Γεφύρι Κόνιτσας-Γεφύρι Κόνιτσας, 4-5 ώρες,

2ος Γεφύρι Κόνιτσας-φράγμα (μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες), 3.30’-4 ώρες,

3ος φράγμα-φράγμα, 2.30-3 ώρες και

4ος φράγμα- Γεφύρι Κόνιτσας, 4 ώρες.

Τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν η στάθμη του νερού είναι χαμηλή, στο ύψος του φράγματος μπορείτε να διασχίσετε το ποτάμι και να ξαναβρεθείτε από την πλευρά του δρόμου. Αυτό μπορεί να γίνει ή πάνω από το τσιμεντένιο φράγμα ή από το νερό λίγο πριν το φράγμα. Η διαδρομή περιλαμβάνει τρεις γέφυρες. Η πρώτη μήκους 7 μέτρων διασχίζει το ρέμα Γράβος, η δεύτερη μήκους 17 μέτρων και ύψους 40-50 μέτρων διασχίζει τον Αώο και η τρίτη μήκους 5 μέτρων γεφυρώνει ένα κενό σημείο της διαδρομής κοντά στο Γεφύρι Κόνιτσας.

Μπορεί να χωριστεί σε τέσσερα μέρη:

1ον μέχρι και την θιβετιανή γέφυρα, όπου ξεκινά με μονοπάτι απίστευτης ομορφιάς, ακολουθεί η 1η γέφυρα και μετά από σύντομα απότομα κομμάτια με σχοινιά καταλήγει στη θιβετιανή γέφυρα.

2ον μετά τη γέφυρα, υπάρχει μικρό τμήμα συρματόσχοινων και ακολουθεί πεζοπορική διαδρομή μέχρι την περιοχή/ρέμα Ασπρόλακκος.

3ον μετά το ρέμα η διαδρομή ανηφορίζει και μπαίνει σε κομμάτι με εκτεταμένα συρματόσχοινα μέχρι να συναντήσει το ξεχασμένο μονοπάτι Κόνιτσας-Ελεύθερου! Και να κατηφορίσει αργότερα προς το ποτάμι και τελικά να καταλήξει στο φράγμα.

4ον μετά το φράγμα ακολουθεί πεζοπορία δίπλα στην κοίτη που διακόπτεται με σύντομα περάσματα συρματόσχοινων (όταν η στάθμη του νερού είναι μέση/υψηλή). Κοντά στην Κόνιτσα συναντιέται και η τρίτη γέφυρα με το τελευταίο πέρασμα συρματόσχοινου ακριβώς κάτω από την πέτρινη γέφυρα.

Κατάλληλες εποχές είναι η Άνοιξη, Καλοκαίρι και το Φθινόπωρο αν και έχουν γίνει πολλές επαναλήψεις και το Χειμώνα. Το Καλοκαίρι ένα πρωινό ξεκίνημα συνιστάται ανεπιφύλακτα.

“ΠΡΟΣΟΧΗ χρειάζεται ειδικός εξοπλισμός Κράνος, Ζώνη Μέσης, Αποσβεστήρα ενέργειας, καραμπίνερ τύπου Κ(εγκεκριμένο από την Διεθνή Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης UIAA) καθώς και ειδικά παπούτσια και γάντια και η διάσχιση της Via Ferrata για αυτούς που δεν έχουν την απαιτούμενη εμπειρία ορειβατική και αναρριχητική τεχνογνωσία, γίνεται αυστηρά υπό την καθοδήγηση έμπειρου πιστοποιημένου οδηγού.

 

Αρχείο φωτογραφιών:https://canyoning-caving.blogspot.com/2016/10/via-ferrata.html?fbclid=IwAR0ILgr3oK2DQbcZFR1-5PP_8JAR-NsGFp9IIc2oLiMi0qdXzIxFFGlYT6w